XVIII CAMINADA POPULAR DE BAGÀ

17Juny 2018 - Sortida de Cal Cerdanyola, al costat de la Font Nostra, a 4 km de Bagà. 

Per anar-hi, des de Bagà, agafem la carretera que surt en direcció a Gisclareny i la seguim uns 2 km; just uns 50 m abans d’arribar al pont de Sant Joan de l’Avellanet, agafem la pista de terra en bon estat que surt a mà dreta i en uns 2 km serem al punt de sortida.

Seguim la pista en direcció a la font de l'Adou, deixant a mà dreta el camí de la font del Faig; travessem el riu Bastareny a l'altura del Molí del Forat (casa enderrocada) i, just arribar al següent revolt tancat, prenem el corriol que puja a l’esquerra cap al Puig, molt fressat i ben indicat. Fem visita a l’ermita romànica de Sant Martí del Puig, situada dalt del turó en posició privilegiada per controlar bona part de la Vall del Bastareny.

Desfem les nostres passes i baixem per anar a buscar la pista principal que puja a Murcarols, però abans d’arribar-hi prenem un corriol a la dreta que enllaça amb una pista secundària que s’enfila pel torrent del Puig. La seguim cap amunt i, després d'una estoneta de remuntada agradable, haurem de parar compte, ja que cal trencar cap a la dreta per un caminet secundari que no es veu gaire. Pugem ràpidament fins al collet de la Molina i fem un canvi sobtat de vessant per baixar bruscament per bosc frondós fins al naixement del Bastareny, també anomenat font de la Dou. Val la pena aturar-nos-hi un moment per veure com l'aigua brolla entre les roques i es precipita pocs metres més avall en una bella cascada, sovint immortalitzada pels fotògrafs.

Continuem per la pista que puja cap a Monnell però aviat trencarem a l'esquerra per la pista que mena al salt de Murcarols. Visitem el Salt i continuarem amunt
per la llera del riu, aviat una curta pujada ens enllaçarà amb la pista que mena
a la Muga. Una mica més amunt en uns planells aprofitarem per esmorzar.

Ja amb la panxa plena la pista de suau i mantinguda pujada ens permetrà̀ ascendir pel torrent per on davallen les clares aigües del Cadí i la Moixa; mes endavant la pista s'acaba i neix un camí́ que continua aigües amunt pel costat del torrent; ben aviat canvia de direcció́ i en poca estona, dins una vegetació́ exuberant ens apareixen les runes centenàries de la Muga. A l'altre costat de l'obaga podrem veure una esplèndida fageda que a la tardor ens permetria veure uns contrastos
de colors increïbles.

Seguim per un camí planer i recòndit que travessa clotades i carenes, i passa per la font de l'Heura, escassa d'aigua i on es fa difícil de beure; més endavant, en
un tombant de la carena, ens trobem la bella ermita romànica de Sant Romà d'Oreis, en ruïnes però que encara manté una bona part dels seus murs i la porta d'entrada d'arc de mig punt. No us perdeu les magnífiques panoràmiques de bona part de la vall del Bastareny.

Ara baixem per un camí que tot serpentejant ens conduirà̀ en poca estona fins al torrent de Monnell, i d'aquí fins a la casa de Monnell per camí més planer.

Per acabar, ara per pista ampla i transitada, tornarem al lloc d'inici de la caminada.